mednieku – vācēju paradumi Kanādā

Dzīvojot Latvijā, jāatzīst, mēs nenovērtējam vairākas it kā pašsaprotamas lietas, es pat teiktu –  nacionālos lepnumus, nu kaut vai to pašu Valmieras biezo, gardo kefīru vai Kārumsieriņu, rupjmaizi, gardos lauku kūpinājumus vai īsto rupjmaizi. Atbraucot šeit, likās – wooow! nu tik varēs izvērsties kulinārijas jomā! Neskaitāmi veidi salātu, dažādas piedevas, milzīga gaļas izvēle veikalos, saldētie produkti.. Un paši veikali – cits par citu lielāks, spožāks un iekšā aicinošāks, cits ar marketinga kampaņām, cits ar community un social responsibility piesitienu. Tagad, pēc vairāk kā 8 mēnešu dzīvošanas, varu tiekt, ka rupjmaize sāk gribēties pēc kadiem 4 mēnešiem, pēc kādiem sešiem pēkšņi saproti, ka tavs visu laiku mīļākais dzēriens ir jau iepriekšminētais kefīrs un  ēdiens – kartupeļu pankūkas, tikai pag, kā tās taisīja un no kā? Un tad jau kā no maisa – pupiņu zupiņu, piparkūkas, skābeņu zupu, truša sautējumu, viltotās irbītes, boršču…:) Tad nu sanāk, ka nekur tālu no agrīno mednieku-vācēju stadijas neesam tikuši, tikai tagad tā atšķirība ir, ka atrodot nepieciešamo lietu, tev par to nav jācīnās, bet gan jāmaksā naudiņas. Pamazām izveidojas zināmi paradumi – salāti un dārzeņi ir lētāki tirdziņā, savukārt nesliktu gaļiņu var iepirkt tuvējā comunity veikalā, rīsus un olīveļļu pie marokāņa,  pavisam svaigu jēra gaļu (un nemaz neprasa puskaraļvalsti par izcilu gabaliņu) – mazā zemnieka skārnī. Ilgu laiku centos atrast kūpināto cūkas kāju pupiņu zupai – šodien tas izdevās, jāatzīst, ka prieks nebija mazāks kā, sēņojot atrast izcilu baraviku. :)
Ir arī jaunas lietas, kuras Latvijā dzīvojot, vai nu nebija iespēja izmēģināt vai arī nezināju kā tos nezināmos produktus sagatvot. Mūsu pēdējā laika atklājums ir sutināti sparģeļi un Baby Choy (tādi kā salāti, tikai ar ļoti kraukšķīgiem kātiem, nezinu gan kā sauc latviski). Turklāt strādāšana restorānos man ir devusi zināmu pieredzi pavārmākslā, jo diezgan bieži varu paskatīties dažādus pavāru noslēpumus, kā dažādus ēdienus sagatavot. Tā nu noskatos un izmēģinu mājās praksē noskatītās lietas. Tā kā teiciens, ka no skatīšanās meistars nekļūst, ir tikai daļēji pareizs. :) Iešu ka es iemērkt pupiņas rītdienas zupiņai – labu apetīti!:)

10 Responses to mednieku – vācēju paradumi Kanādā

  1. Taa, tev bus man japastasta, kur to kupinato kajinju dabuji! Un kas tas par Baby Choy? Es zinu tikai Bok Choy (ari citos vardos Kjinieshu kaposti jeb Sniega Kaposti). Varbut tas domats Baby Bok Choy?

  2. A krējumu Kanādā var dabūt? Atminos 3 mēnešus Spānijā, gandrīz traks paliku krējumu meklējot

  3. Taa kaa mani beerni neatbalsta daudz citu valstu eedienus, tad mums paarsvaraa maajaas ir tipiski latvieshu eedieni. Arii pupinju zupu esmu iemaaciijusies taisiit no cita veida galjas, lai garshotu tikpat garshiigi, bet labpraat gribeetu taisiit kjiinieshu, mexikaanju fuudu, lai vareetu izbaudiit lielveikalu piedaavaato izejvielu izveeli, bet tas laikam buus mazliet jaapagaida, kameer mazie akceptees netradicionaalo :D
    Labu apetiiti :p

  4. Komentētāji, cieniet savu valodu, latviski teikumu ar “A” nesāk!

  5. Krejuma Kanada nav, tas ko vini sauc par sour cream ir dazadu kimisku savienojumu radits produkts, staipigs tads, vee, pilnigi pretigs, ari biezpiena nav, tas pats kas ar krejumu, pretigs, tadi piena produkti ka Latvija nav, zel.

  6. Nu nez gan, mans Sour Cream No brand name Canadian Superstore liela 1 kg bundža- lēta un garšo tā pat kā normāls krējums. Par ķīmijām nezinu, bet krējuma garša ir:)

  7. jā, man arī jāatzīst, ka tā saucamais mājas siers (cottage cheese) man pat patīk, bet nu savādāks, protams, nekā biezpieniņš vulgaris iekš LV. par krējumu – mūsu ģimene kaut kā nelieto šeit krējumu, arī LV ļoti reti (tikai vasarās ar svaigiem gurķīšiem), bet vienreiz taisīju rasolu – un bija pārsteidzoši OK rasolam. sanāca tik latviski, ka vai apjuku:) ai, bet mēs jau visi zinām, ka “pa lielam” viss sākas galvā:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>